Voorkom dat hackers meekijken op je camera
Regelmatig lees je dat onbevoegden mee konden kijken met de beveiligingscamera’s van anderen. Dat je met zo’n camera juist ogen in huis haalt die je niet hebt uitgenodigd, is natuurlijk niet waarvoor je het apparaat hebt opgehangen. Hoe voorkom je dat? In dit artikel leggen we je uit wat je kan doen om je smarthome-apparatuur, inclusief je camera’s, veilig te houden, zelfs als je geen computergenie bent.
Verander de inloggegevens
Eén advies dat erg belangrijk is: verander de standaard-inloggegevens van je apparaten naar iets dat je niet zomaar kan raden. Dat moet je altijd als eerste doen adviseren wij met klem. Immers, als een hacker het standaardwachtwoord weet, is zeker de helft van zijn werk al gedaan. Vaak verplichten nieuwe apparaten gelukkig al dat het standaard wachtwoord veranderd wordt. Is dat niet zo, doe het dan zélf.
Zet smarthome-apparaten met WiFi op je gastnetwerk
Dit afgeschermde wifi-signaal is bedoeld voor mensen die op bezoek komen, maar van wie je niet per se wil dat ze bijvoorbeeld je Chromecast of je slimme speaker met Spotify gaan bedienen. Deze bescherming werkt ook de andere kant op: mocht een slimme camera overgenomen worden door een hacker, dan kan hij nog niet zomaar op je laptop inbreken, omdat die op een ander stuk van je thuisnetwerk zit. Hierbij is wel een kanttekening te maken: Dit werkt alleen als de camera via de cloud toegankelijk is, maar dat is met deze apparaten meestal wel het geval. Mocht het apparaat met een netwerkkabel aangesloten moeten worden, dan is die helaas niet zomaar even op deze manier af te schermen.
Goedkoop is duurkoop
Het is misschien verleidelijk om zo’n camera of een ander smarthome-apparaat bij de Action of Ali Expres te kopen voor een zacht prijsje, maar daar ga je uiteindelijk spijt van krijgen. De beveiliging tegen hackers is bij dat soort producten gewoon vaak ronduit slecht. Je ziet dat als beveiligingsgaten in smarthome-apparaten in het nieuws komen, het vaak van die camera’s van onbekende merken zijn. Daarnaast zijn de camera's vaak van goedkope plastic met plastic lenzen. Zeker voor buitencamera's kun je er na een zomer en winter op wachten dat de behuizing stuk is of de plastic lens vervaagd.
Als je smarthome-apparatuur een betaald abonnement heeft, kost dat weliswaar meer, maar dat geld kan weer naar de veiligheid gaan. Ook kan je betere klantenservice en meer updates verwachten bij duurdere producten met eventuele abonnementskosten.
Check regelmatig voor updates
Wat ook in belangrijke mate bijdraagt aan het veilig maken en houden van je camera's is het up to date houden van de software. Heel simpel maar ontzettend belangrijk! Die updates bevatten soms nieuwe functies, wat altijd fijn is, maar dichten ook nieuw ontdekte beveiligingsgaten. Zorg voor dat je bijvoorbeeld maandelijks even kort digitaal langs al je apparaten loopt en ze checkt voor updates.
Vermijd apparaten die modem- of router-instellingen aanpast
Sommige smarthome-apparaten willen dat je zogenaamde poorten in je thuisnetwerk openzet, of de ‘UPnP’-functie inschakelt voordat ze goed functioneren. Dit moet je nooit accepteren; hiermee zet je namelijk de deur van je netwerk wagenwijd open voor hackers! Zonder deze instellingen moeten smarthome-apparaten tegenwoordig gewoon kunnen werken, dus extra openingen creëren in de beveiliging van je thuisnetwerk, is alleen maar meer risico lopen. Tien à vijftien jaar geleden was dat misschien nog gangbaar, maar nu niet meer. Overweeg ook om oudere apparaten die dit nodig hebben te vervangen. Dit is namelijk echt niet meer van deze tijd. Over UPnP nog het volgende: voor de consument is het een goed idee om dit uit te schakelen. Wel kan het gebeuren dat hierdoor bepaalde apparaten en programma’s in je huis niet meer goed werken, dus misschien kan je niet zonder.
Voor goed advies: ComfoCare
Overweeg je een camera of camerasysteem met uitgebreide opnamefuncties aan te schaffen? Laat je dan goed informeren over de mogelijkheden en alle ins- en outs met betrekking tot plaatsing van de camera's en de beveiligingsaspecten. Wij beschikken over een uitgebreid assortiment aan camera's, zowel voor binnen als buiten en adviseren je graag over de beste oplossing voor jouw persoonlijke situatie thuis of bij je bedrijf. Hiervoor komen we graag bij je woning of bedrijfspand kijken en kunnen we zorgen voor een demonstratie van de producten en software. Heb je interesse of wil je een advies-afspraak maken? Bel ons op 046 234 01 01, stuur een bericht naar info@comfocare.nl of via ons webformulier.